martes, 13 de marzo de 2012

Telemadrid: un exemple del càncer del periodisme

Tan se val que sigui una cadena pública o privada. Tan se val que sigui de Madrid, Barcelona o Aranjuez. Tan se val que siguin més partidaris d'un club o d'un altre. Per sobre de tot hi ha uns mínims, allò que se suposa que regeix la professió del periodisme, entre d'altres aspectes, el dret a la veritat, la responsabilitat d'un periodista de no dir mentides ni inventar informacions.

Doncs bé, sembla que això a Telemadrid, la televisió pública d'aquesta comunitat autònoma, no els importa massa. Si fa uns mesos afirmaven que Guardiola era un instigador de la violència i dels disturbis de les celebracions dels aficionats pels carrers de Barcelona,  ara 'destapen' una poc creible ruptura entre Guardiola i Piqué, a qui el de Santpedor no voldria, en contra del que pensaria Sandro Rosell.

Tot plegat, una situació que podria derivar en un cisma dins del club. Intento pensar quin mal guionista ha escrit aquesta pel·lícula, digna d'Almodovar o Peter Jackson. Una trama embolicada, amb molts efectes especials... ni ells se la creuen. Imatges que no venen a compte, valoracions de fets totalment subjectives, i sense fonaments ni rigor algun, entre d'altres manipulacions. Tot això, amanit amb una música de fons que sembla transmetre la idea que el Barça estigui a punt d'explotar en mil bocins.

I jo penso: val tot en el periodisme del segle XXI? Ningú regula el que es publica o emet? Qui controla aquests mitjans? Qui assumeix la responsabilitat del que diuen? És lícit o ètic dir qualsevol cosa per tal d'intentar, de forma penosa, desestabilitzar un club de futbol?

Tot plegat em sembla una vergonya. El Barça, com a club, i alguna institució que defensi el dret a una informació veraç (tal i com diu la Constitució), haurien de demanar responsabilitats sèries d'una santa vegada. Ja n'hi ha prou. Sandro (Rosell): ja no valen quatre paraules mostrant el malestar personal i institucional. Ara toca actuar, prendre mesures perquè això no pot seguir així. No pot ser que es vagi atacant sistemàticament una institució com és el Futbol Club Barcelona.

Com a anècdota final, apuntar que van ensenyar unes imatges de Piqué i Messi amb unes grans mans blaves de plàstic. Unes imatges totalment manipulades, doncs no és que s'enriguessin del Madrid, sinó que allò formava part d'una campanya de La Marató de TV3. Acció lamentable i desafortunada.

No hay comentarios:

Publicar un comentario