viernes, 17 de febrero de 2012

Villarato: aquí i a Xina

Ángel Maria Villar, al càrrec des de 1988, ha estat reelegit fins al 2016. Foto: as.com
No anava desencaminat Alfredo Relaño quan anys enrere va 'crear' el terme Villarato. Se li ha donat els significats que se li ha donat, majoritàriament amb dos sentits: que els àrbitres afavorien a Barça o Madrid, segons la premsa de torn. Que el denominat Villarato existeix, és més que evident. Ho veiem fàcilment en un fet que ja sembla de broma: el màxim mandatari de la Federació Espanyola de Futbol (RFEF) - que ja porta 24 anys al càrrec- acaba de ser reelegit quatre anys més, amb 160 dels 167 vots. Com diria aquell, 'Hay Villar para rato'.

Pot ser un sistema molt democràtic, però que una persona lideri una institució durant tants anys, no pot ser bo per nassos, i menys veient la Federació en qüestió, la qual podria millorar en molts aspectes. Una institució que ha canviat ben poc al llarg d'aquests anys, i que ja li tocaria fer alguns canvis, millores vaja. No pot ser, per exemple, que a dia 17 de gener no se sàpiga encara on es disputarà la final d'una competició com és la copa. Tant costa elegir una seu a principi de temporada o senzillament elegir una seu única, com passava anys enrere amb el Santiago Bernabéu? Als països desenvolupats ja passa.

El calendari també és una de les coses que es podrien millorar fàcilment. Tant costa decidir dia, hora i televisió on es podran seguir cadascun dels partits? A Anglaterra ho fan, i els va la mar de bé. Als aficionats també els aniria millor, així podrien planificar una mica més bé les seves vides i amb més antelació. Del tema àrbitres no cal parlar-ne massa. Tots i cada un dels àrbitres d'aquest sant país, i m'atreviria a dir que sense excepció, són força dolents. Ia passo de conspiracions. Em limito a dir que són molt i molt nefastos. Que són humans? I tant. Es poden equivocar un, dos o tres partits... però macos, tot té un límit. Si no en saben, que en portin de fora.

De qualsevol lloc, menys de la Xina, on a part de no saber ben bé què és el futbol, s'acaben de sentenciar a quatre àrbitres a penes de entre 3 i 7 anys per trames de corrupció. El millor de tot és que es tractava d'àrbitres que estaven considerats dels millors del país. Doncs bé, un jutge n'acaba de condenar a un bon grapat per acceptar suborns i amanyar partits de futbol, en benefici d'apostes il·legals. Un d'ells. Lu Jun, que havia xiulat en el Mundial de Corea i Japó i que havia rebut el 'Xiulet d'Or', va declarar haver acceptat 100.000 euros. No és estrany que Corea del Sur arribés a les semifinals de tal competició. També n'han sortit esquitxats directius de la Superlliga de Futbol o el president de la Federació, entre d'altres. La manipulació era tant elevada, que fins i tot la televisió estatal va decidir deixar d'emetre partits de Lliga davant del desinterès mostrat pels aficionats.

No hay comentarios:

Publicar un comentario