Xerrada a l’Aula Magna de la Facultat de Ciències de la Comunicació
“Periodisme d’investigació? No n’hi ha d’altre!”
Jaume Reixach :”El que apareix als mitjans espanyols és una diminuta part de la merda que ens cobreix”
Diversos professionals relacionats amb el món del periodisme d’investigació han parlat sobre aquest ofici als alumnes de 1r de periodisme de l’UAB. Han compartint algunes de les seves experiències professionals i també part de les causes que els han portat a ser on son i a defensar un periodisme millor i més objectiu. En l’acte també s’ha fet entrega d’un premi, el de millor treball de periodisme d’investigació a unes alumnes.
La conferència ha anat focalitzada sobretot al mal periodisme que s’està fent avui en dia i a la concepció errònia que es té del terme ‘periodisme’ (entès com un procés de recerca i exposició objectiva de la informació). Pepe Rodríguez (professor de l’assignatura “periodisme d’investigació” de la UAB), ha destacat que hem de ser crítics amb tot i tothom, doncs la nova generació de periodistes és qui ha de capgirar la situació. Diu que el periodisme d’investigació està compromès amb la veritat.
Rodríguez creu que el periodisme d’investigació, és senzillament periodisme ben fet, pel que s’ha de saber buscar les preguntes, i per això, s’ha de tenir uns coneixements previs de la situació, prou amplis, si es vol informar. “No sabem on acabarem, pel que hem de tenir eines per investigar què i qui faci falta, adaptant-nos al que sigui”. A més, ha afegit que és molt important el plantejament de la situació: com, enfocant el tema de manera concreta, acabarem trobant respostes més amplies.
Jaume Reixach (periodista d’investigació i fundador d’El Triangle) ha destacat per sobre de tot el posicionament dels mitjans i la importància de la funció real del periodisme, que és ajudar a transformar el món. Creu que en el periodisme, els diners han d’estar en segon pla, ja que el primer objectiu és fer arribar la veritat i la llibertat al públic. Dos valors als quals s’ha de comprometre el periodista, i que l’han portat més d’un cop a ser denunciat i a abandonar diferents treballs. ‘El periodisme és l’enemic de la censura’ assegura. Critica força els mitjans perquè creu que són empreses controlades per uns pocs que dominen la informació, un poder molt gran que els atorga una gran capacitat d’influenciar sobre el públic. Creu que hem de saber com funciona el món actual per poder canviar-lo.
El fundador d’El Triangle ha intentat deixar clar que vivint en una crisi com la que estem, es necessiten periodistes que investiguin i s’impliquin, ja que els mitjans tenen una postura prou marcada, que fan que la censura informativa sigui constant, fet que ell ha denunciat diversos cops. Responent la pregunta d’una alumna, Reixach ha volgut donar un missatge d’optimisme als estudiants, ja que tot i l les dificultats com la censura i les altes xifres de periodistes empresonats i víctimes d’atacs, arreu del món hi ha milers de periodistes (com ‘Periodistes Sense Fronteres’), amb il·lusió i somnis que estan compromesos, fet que els porta a seguir jugant-se-la denunciant les injustícies, pel que ‘la guerra no ha acabat’ afirmava.
Sobre la revista El Triangle, de la qual ell n’és fundador i editor, ha dit que va començar com un projecte al que es varen unir diversos estudiants de periodisme i que en l’actualitat compta amb 15 treballadors més diversos col·laboradors en diferents països. El fet de ser una publicació independent, lliure de publicitat, els atorga major llibertat d’expressió i fa que puguin criticar sense limitacions ni censures.
Un altre dels conferenciants, és l’Elisenda Villena (detectiu privat i Directora de Seguretat al cap de Método3), una professional que ha volgut relacionar periodisme d’investigació i detectiu privat. Creu que tot i que per a ella són el mateix, indica que hi ha una diferència, i és que l’objectiu bàsic de la seva feina és satisfer la demanda d’un privat, i la del periodista és publicar pel públic en general. Així mateix, ha afegit que ‘nosaltres tenim uns límits delimitats per la seva professió’, mentre que ‘el periodisme pot investigar tot allò que té interès’.
‘Sota el dret de la informació’ explica,’es pot investigar tot’. A més, ha volgut afegir que un periodista ha de ser constant, treballador i que ha de saber estar en qualsevol lloc de manera correcta, fet que demana una preparació i uns coneixements dels recursos força amplis.
A més, ha participat en l’entrega d’un premi al final de l’exposició, “Sabueso con método”, al millor treball de periodisme d’investigació de 4rt de periodisme, a tres alumnes: Noemi Badrenas, Susanna Cases i Elena Domingo, pel treball “Amposta, pacte no escrit”, del que ha dit ser un ‘gran treball’.
A l’acte també ha assistit Antonio Baquero (reporter de successos d’El Periódico), qui creu que ‘periodisme d’investigació és tot aquell periodisme que intenta explicar a la societat com funcionen les coses’. En el seu discurs ha explicat que a diferència dels Estats Units, a Espanya no es fa gaire periodisme d’investigació degut a que aquest requereix inversió, temps i paciència, i ben fet, costa molt.
No hay comentarios:
Publicar un comentario