sábado, 30 de octubre de 2010

Una visita més

Els pròxims dies 6 i 7 de novembre el Papa Benedicte XVI, ens visita. Bé, visita Compostela i Barcelona.



 5 anys després de ser nomenat com a tal, Joseph Alois Ratzinger ( Alemanya, 16-4-1927),  i 4 anys després de la seva visita a València ( per petició expressa del Rei Joan Carles i dels bisbes catòlics ), tornarà a trepitjar terres espanyoles.
Amb motiu de la seva visita per presidir la Dedicació del Temple de la Sagrada Família, l’Ajuntament de Barcelona ha decidit tallar una sèrie de carrers que envolten el Temple i la ruta que farà des de la Catedral del Barri Gòtic fins la Sagrada Família. A més, s’ha suprimit per aquest dia un total de 14 rutes de busos, les rutes dels quals quedaran anul·lades o desviades, pel que es recomana a les persones que s’hagin de desplaçar per la zona, de fer-ho amb metro. Les parades de taxi més properes també quedaran anul·lades. A partir de les 14.00 h però, es restablirà la normalitat a la zona de forma progressiva.  La importància que s’ha considerat que té l’acte és tal que va portar a endarrerir la data de les eleccions catalanes al diumenge 27 de novembre ( una data que coincideix o podria coincidir amb la celebració d’un dels principals  esdeveniments esportius de la temporada, la celebració del clàssic Barça – Madrid, encara sense data oficial, tot i que els últims rumors apunten que el partit es podria disputar o bé diumenge o dilluns).
Tant Compostela com la ciutat Comtal han preparat uns dispositius d’extrema seguretat pel summe pontífex. En el cas barceloní, s’ha preparat uns dispositius especials de mobilitat, neteja i seguretat per tal de garantir els desplaçaments de les persones i assegurar el correcte desenvolupament de l’acte. A més, s’ha previst un carril pels vehicles d’emergències, per tal de garantir l’accés als serveis mèdics i de salvament, si fos necessari.
L’acte però, podria perjudicar o si més no, dificultat l’activitat laboral dels comerços de la zona, que hauran d’accedir a les àrees restringides acreditant les seves identitats i demostrant que treballen o viuen allà. Una de les dificultats amb què es trobaran, serà l’ impediment d’accés a cotxes i furgonetes, pel que forners, restauradors i demés comerços hauran de fer filigranes per tal d’aconseguir que els arribin els productes amb que tracten.  



La ciutat ja s’està preparant per aquest esdeveniment, i ja es poden veure algunes banderes amb els colors blanc i groc corresponents al Vaticà. En alguns casos, a més, a aquestes banderes les acompanyen d’altres de catalanes, senyeres i alguna d’Espanya.

  Una de les conseqüències positives que ha de deixar la presència de Benedicte XVI, és tornar a situar Barcelona al món, encara que cada cop més gent ja la sap situar arreu del món ( sobretot pels darrers èxits del Barça i pel creixement de la ciutat en sí), i així de pas, ensenyar al món la magnífica obra d’Antoni Gaudí.

La realitat però, ens diu que si mirem fredament o objectivament l’acte, ens adonem que no és res de l’altre món.  En un país on la religió perd cada dia més credibilitat ( no només pels recents escàndols que estan sortint de membres de l’església que “s’aprofita” o abusa de joves, actes que per cert, el summe pontífex hauria de tractar d’eradicar d’una vegada; ni per la falta de credibilitat de les religions en sí), tot esforç de les esglésies per mantenir el poder que tenien en el passat, s’està quedant enrere.
S’ha passat de considerar l’Església com la major de les autoritats, juntament amb el rei de cada territori, a considerar-la com una organització que resa i intenta seguir el missatge de Jesucrist,( amb consells, com l’austeritat que ells no segueixen), i que per molta gent, actualment només és un record del passat i que apareix un cop a l’any en la seva declaració de la Renta demanant suport amb una X.

Sembla curiós, sorprenent si més no, que un estament que abans gaudia de tot tipus de privilegis, que concentrava estudiosos, intel·lectuals i la majoria de les riqueses ( i encara en concentra, només cal veure la magnificència de les esglésies i catedrals, tant per dins com per fora, i com estan decorades...), ara hagi passat a segon o tercer pla, i encara que queden actualment molts “creients”, la costum d’anar a missa cada diumenge, està perdent força i assistència.
Per falta de previsió envers l’ensenyament que ha rebut la població actual, que ja no es creu el missatge que es prega? Qui sap. Segurament, també hi té a veure la postura conservadora de la major part de l’església catòlica, que defensa uns ideals cada cop més apartats de la realitat, i la presència d’alguns dels seus membres en diaris com El Mundo; ( per no comentar declaració alguna de la ràdio COPE, qui a part de criticar a certes comunitats amb comentaris més propis del nazisme que d’una ràdio en temps de democràcia, també es dedica a comprar personal d’altres ràdios a base de diners; força ètic tot plegat... no?).  

El president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, fidel a les seves idees i al laïcisme del govern, ha anunciat que no acudirà als actes religiosos dels dies 6 i 7 de novembre, de la mateixa manera que no ho va fer en l’última papal a València. Sí que acudirà però a la despedida del mateix al Aeroport del Prat.  Sí que ho faran però, els Reis d’Espanya, el President de la Generalitat José Montilla, l’Alcalde de Barcelona Jordi Hereu i el President del Congrés de diputats. Per la seva banda, el líder de l’oposició Mariano Rajoy, sí que té previst rebre al papa en la sagristia de la Catedral de Santiago. No era gaire difícil preveure-ho, donat que sol actuar en contra sempre del que fa el govern en general i la figura de Zapatero en concret.
El partit que presideix Rajoy però, igual que l’església, ( que és un dels estaments que més suport li dóna, tot s’ha de dir) no es talla la llengua, i ja està censurant que la visita del papa es converteixi en un acte publicitari per la cultura catalana, i censurant també que s’aprofiti de penjar senyeres pels balcons ( uns comentaris basats en uns ideals que no s’allunyen gaire d’un personatge que manava ja fa uns anys en aquest país, i que no cal recordar).  
En resum, caldria valorar si en l’any 2010, amb tot el que l’ésser humà ha descobert, amb les conclusions i les reflexions pròpies a les quals un mateix pot arribar, si és necessari donar a les religions en general tanta importància. Una cosa és que formin part de la memòria històrica i de la cultura pròpia d’un país o territori, i l’altra és que les religions siguin un element de captació de persones que utilitza elements persuasius per que els segueixin el missatge.

Tot plegat crec jo, s’està caient pel seu propi pes. A part que s’ha de tenir en compte que en ciutats com Barcelona, cada cop hi ha més diversitat de creences, les religions, podrien acabar sent això, simplement creences de cada individu, que al estar envoltat d’altres perspectives, no seria difícil pensar que el poguessin influir, o agafés coses d’altres creences. Tant les religions occidentals, que estan en un procés decaient, com les orientals, que tot i estar encara molt arrelades en la cultura de la gent ( els imposen una manera de viure),  acabaran algun dia, ja sigui per les guerres o perquè s’adonaran que realment la religió no porta enlloc, i són valors molt diferents dels que proposen aquestes religions els que hauria de prendre la gent de tot el món per ajudar entre tots a tirar aquest món endavant.

En vista doncs de la diversitat present en aquest país, que tantes institucions es bolquin en favor d’una religió podria ser perillós, si més no, ja que podria sentar malament a gent que opina diferent del que predica l’església catòlica, i en un estat aconfesional, posicionar-se clarament entorn una ideologia religiosa, podria ser fer un pas enrere.
Està bé creure en algo, en alguns valors, però m'agradaria que la gent entengués que no s'ha de ser fan o seguidora d'una religió, sinó d'uns valors i d'unes creences que ens ajudin a ser millors persones.
La visita del Papa és una més d'un personatge considerat important, que hi vagi qui ho cregui, però que ho faci perquè ho sent, no per quedar bé o per donar bona imatge.
  

No hay comentarios:

Publicar un comentario