sábado, 26 de marzo de 2011

Apagada de llum: només 1 hora 1 dia a l’any?


El 26 de març es promou una apagada general arreu del món, de les 20:30 a les 21:30 h.
És una iniciativa que organitza WWF (World Wildlife Found), i que porta com a nom l’Hora del Planeta. L’apagada de llums simbòlica serveix per fer veure que un petit gest com tancar un llum, pot tenir un efecte ambiental positiu (disminució de l’escalfament global...). A part d’això, l’apagada tindrà un estalvi energètic força considerable, i un gran estalvi d’emissions de CO2.  És una iniciativa planetària que ja compta amb el suport de més de 4.000 ciutats arreu de 130 països.
En diversos municipis espanyols, els ajuntaments promouran la apagada, ‘tallant’ la llum a monuments i en part de l’enllumenat públic.
A tot això, una iniciativa que òbviament és positiva pel planeta en general, jo hi posaria un petit incís. Està molt bé que s’apaguin els llums una hora en tot el món... si més no, gran part del mon... o ni que sigui, una petita part de la Terra. Està clar que suposarà un estalvi important. Però res més.
Dic jo, i si tothom (governs, plataformes i institucions que vetllen pel medi ambient, i ciutadania en general), es conscienciés a la gent que reduint el consum, és a dir, gastant menys, ni que fos una mica menys, electricitat durant tot l’any, l’impacte positiu en tots els aspectes, seria força notable (tant per les nostres carteres, com pel medi ambient). Sembla però que costi, i no es tracta de reduir dràsticament les hores de llum artificial (que alguna que d’altra, tampoc aniria malament però), sinó, que (sobretot), ens hauríem de preocupar dels petits detalls: un llum aquí, no tenir dos llums oberts de dos habitacions diferents per a una sola persona, no deixar-se cap llum obert en cap lloc, apagar ordinadors i altres objectes semblants quan no els utilitzem ... i un llarg etcètera de casos dels quals tots podríem i hauríem de prendre exemple, no de cara al futur, sinó ja. Ara mateix. En aquest instant milers de Wats s’estan perdent arreu del món... i això comporta una gran despesa econòmica i ambiental molt gran.
Sovint, veiem alguna encertada campanya del govern (espanyol en aquest cas), promovent aquest tipus de gestos, que sovint són involuntaris o instintius, però que en el fons, són la clau del problema. Crec sèriament que s’hauria de potenciar força aquestes campanyes, promocionar-les per sobre d’altres assumptes que segurament no tenen tanta importància, i que a la llarga són banals. Això no ho és. Ens afecta a tots i cada una de les persones que convivim en aquest planeta. I encara que no ens pogués preocupar el més mínim el planeta Terra, fer-ho per la cartera no aniria malament. Una hora un dia l’any, em sembla bastant insuficient. És una campanya molt bonica, però que s’oblida el dia següent. Plantegem-nos-ho.
Es critica molt l’actual govern espanyol, però una bona iniciativa que té (l’estalvi energètic, tant l’hivern com l’estiu amb calefacció i aire acondicionat, i tot l’any amb la llum), però no se li fa massa cas.
Spot publicitari de la selecció espanyola de futbol per estalviar energia:

No hay comentarios:

Publicar un comentario