viernes, 4 de marzo de 2011

Quan els diners no ho fan tot (I) : Ettore Messina

Ettore Messina, entrenador del Real Madrid de Bàsquet, plega. Ho deixa. Dimiteix. Se'n va.
Perquè? Les causes són varies, però segurament no pot entendre com un equip multimilionari com el seu no és capaç de guanyar títols i marcar la diferència, com hauria de fer veient els jugadors que té.
Se’n va després d’una derrota a casa davant el Montepaschi de Siena. Però aquesta, només és la punta del iceberg. En el fons, la culpa no és seva. Ell va arribar, va demanar, li van portar o no, i a partir d’aquí, els que decideixen es van despreocupar, que se n’ocupés ell i els seus.  
Un dels grans problemes que ha partit Messina ha estat el Regal Barça de Xavi Pascual.










Xavi Pascual i Joan Creus han estat els principals artífexs d'aquest Regal Barça que ha deixat en blanc al Real Madrid

Precisament és el tècnic culé qui va ocupar la banqueta del Barça després que fessin fora  a Dusko Ivanovic. Messina havia d’haver ocupat el seu lloc, però no hi va haver acord, i un any després, va firmar pels de la capital.
El Barça de Pascual i del recent renovat Joan Creus ha guanyat  8 títols: 1 Lliga ACB, 2 Supercopa ACB; 2 Copes del Rei ACB; 1 Eurolliga i 2 Lligues catalanes. Això, en un parell d’anys. I enmig, un gran parcial de victòries amb el Madrid , a qui tenen menjada la moral. Pallisses abultades com en les semifinals de la Supercopa ACB (89-55); la final a la copa del rei 2010 (80-61);  o les dures derrotes als quarts en la passada Eurolliga (parcial de 3-1, guanyant els 2 partits a Vistalegre). En resum, masses derrotes contra el principal rival juntament amb Caja Laboral per fer-se amb els tres títols. Títols amb Messina? Cap.
Un factor que influeix molt, crec jo, en els mals del Madrid és en la manera de fer. Igual que en el futbol, fitxen a jugadors que veuen o que escolten que són molt bons, que són de lo milloret d’Europa. Que si un croata, que si un bosnià, que si un serbi, que si un grec, que si un americà...  
El Madrid no fitxa per necessitats, fitxa perquè creu que quan un jugador és bo, funcionarà i encaixarà a l’equip perfectament. 


Ettore Messina parlant amb el serbi Novica Velickovic , arribat a la Casa Blanca l'estiu de 2009.




Per tant, portant als millors, és de lògica que es guanyi, no?
El talent però, no ho fa tot. S’ha d’apostar per un estil de joc, una manera pròpia d’atacar, defensar, comportar-se quan es guanya i quan es perd, saber treure l’orgull ferit... característiques que al Madrid de Messina li han faltat en moments puntuals. En els últims anys l’equip madridista ha fitxat i venut infinitat de jugadors, alguns d’ells de gran talent, perquè n’hi havia de nous i no tenien espais... fins i tot van haver de fer convocatòries!
Diferències del Madrid amb el Barça (en bàsquet, però equiparables al futbol):
1)      Es cuida menys la cantera (no els preocupa massa el filial, que va baixar de categoria, i no es procura potenciar-lo no pujar jugadors)
2)      No tenen un estil de joc definit i les cares noves s’han d’adaptar, pel que encara tarden més en entendre’s
3)      No els serveix portar reconegut llavors com a millor entrenador del  món (Messina-Mourinho), doncs la casa del Barça acaba guanyant (Pascual-Guardiola)
4)      El canvi constant de jugadors (poca estabilitat) fa que mai hi acabi d’haver un clima en el vestuari que sigui favorable a l’adaptació pels nous jugadors, doncs la majoria no s’entén amb els demés, i no es coneixen prou com per saber com juguen
5)      S’ha de saber invertir amb cap, i portar de fora el que es necessita. Joan Creus, és dels millors en la seva feina, i s’ha guanyat la renovació per portar recanvis com Alan Anderson (heroi en la passada copa), Pete Michael, Ndong, etc.
6)      No hi ha pesos pesants al vestuari, i els pocs que hi ha (Reyes, Prigioni, Llull) tenen dies apagats i no saben transmetre el lideratge ni confiança a la resta de vestuari
7)      Poden guanyar partits, però és simplement pel talent individual (“la pegada”). Quan aquests fallen, la cosa es complica




El gran 'pelotazo' que ha intentat Florentino Pérez portant el 'millor tècnic d'Europa' ha fracassat 






Messina dimiteix perquè no creu el que pot arribar a passar en aquest club.  Tenint-ho quasi tot, acaba no tenint res. Venia de guanyar-ho tot, i li van portar el que volia. Segurament la impotència de no haver pogut guanyar cap títol ni alguns partits decisius  ha estat decisiva, però en poc temps, molta pressió i amb uns jugadors que no es coneixen, és difícil acabar guanyant, i altres equips amb potencial similar o menor, tot i que més ‘fets’, et poden acabar pintant la cara.
Al final, es demostra que la cartera no ho és tot, i que fa falta més talent psicològic i qualitat com a persona, doncs és això el que molts cops fa que la pilota entri, i no pas un bon turmell o una bona mà. Messina no segueix perquè no veu un projecte estable que sigui viable a curt plaç i que doni èxits.

És curiós que el que fa 5 anys compaginava la direcció esportiva del Barça amb la feina d’Enginyer tècnic, li passi la mà per la cara a Messina, un dels millors entrenadors d’Europa, que al arribar a Madrid tenia 4 Eurolligues que ja queden lluny.
No seria d’estranyar, però, que el tècnic italià torni a guanyar en un gran equip europeu. Veurem quin camí segueix el Real Madrid. I Mourinho, que no sembla que tingui ganes d’anar-sen, guanyi o no. Explotarà o com Messina marxarà veient que aquí no té opcions o perquè no es veu capaç? El temps dirà.

No hay comentarios:

Publicar un comentario