domingo, 19 de diciembre de 2010

"La UNESCO ens ha fet un reconeixement per valors com el treball en equip, solidaritat, germanor, igualtat, etc" Entrevista a l'ex president dels Minyons de Terrassa

Estem a Terrassa, capital compartida del Vallès occidental. A continuació parlarem amb l’Albert Carrillo Marcet, ex President dels Minyons de Terrassa un dels grups castellers més importants que hi ha a Catalunya. Els Minyons són, per Terrassa, un grup identitari que respon valors culturals i socials de la ciutat. Només cal sortir al carrer quan feu una de les vostres exhibicions, i més en les diades dels caps de setmana, per veure com la gent de Terrassa surt al carrer, amb els fills, la parella, els amics i demés familiars, a veure com un grup de joves ( i n’hi ha que no tant) s’esforcen per aconseguir la satisfacció de realitzar amb èxit aquesta afició.
Per acabar amb aquesta breu introducció, m’agradaria felicitar als Minyons per tres motius diferents. Primer, per l’èxit que suposà la vostra sortida a Sant Joan d’Acre, Israel, un acte que va permetre representar dignament el país català. La segona felicitació ve per la recent nominació de la tradició castellera com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco. I finalment, el voldria felicitar per l’exitosa actuació dels Minyons en la Diada Castellera celebrada a Terrassa el passat diumenge 21 de novembre, la 32a, i que servia per tancar la temporada.
Felicitats doncs Albert.

1.      Com valora una persona lligada a aquest món i que a més té familiars relacionats amb els castellers, el nomenament de tradició de Patrimoni Cultural de la Humanitat? El va prendre de sorpresa o ja s’ho esperava?

El nomenament és un premi no només pel món casteller i tots els que hi participem, és un premi per tota Catalunya, per estar orgullosos i per fer de bons catalans i saber-ne fer negoci!

No em va sorprendre malgrat no tenir el 100% de seguretat, sabia que la gent de la revista castells i la Coordinadora de colles castelleres havien treballat de valent, jo mateix vaig col·laborar en el projecte en la fase inicial, i pateixes més per saber en les mans de qui cau el teu dossier..que en la convicció ferma dels valors castellers

2.      Creus que els castells són una activitat cultural amb prou suport per part de institucions públiques, empreses i públic en general? Necessiten algun tipus de suport, ja sigui econòmic, social... ?
El reconeixement de la Unesco no es deu a la espectacularitat de les construccions que fem, sinó pels valors que s’associen als castells: treball en equip, solidaritat, integració, germanor, igualtat, autosuperació...etc.

Cap institució no es pot permetre el luxe de no donar suport, les empreses del país s’hi haurien d’abocar més (en sortirien molt beneficiades), i crec que socialment tenim el més important, el reconeixement i admiració de la gent.

3.      Els castellers de Terrassa, coneguts com els Minyons, són una de les millors colles de castellers que hi ha a Catalunya. Però per tu, quina ha estat històricament la colla més exitosa? I actualment?

Bé, a Terrassa hi ha una segona colla...anomenada Castellers, però òbviament quan parlem de castells a Terrassa la referència som els Minyons pel nostre gran bagatge d’èxits castellers.

Sobre la colla que històricament ha estat més exitosa, crec que no hi ha dubte que és la Colla Vella dels Xiquets de Valls, porten 200 anys fen castells i han estat i continuen sent  un referent per la resta de colles

4.      Ex president dels Minyons de Terrassa de 2003 a 2006, com valores el teu pas per aquest càrrec?

Ara quan hi penso, no sé d’on treia les hores, jejeje, Sens dubte va ser una etapa molt positiva per a mí, rica i plena d’experiències, de responsabilitats, d’èxits i de fracassos.
Crec que m’hi vaig abocar al 100%, amb el temps veus les coses més clares i penses en el que hauries fet diferent, el que hauries deixat de fer, o el que canviaries ara de la colla.
Si em demanen ara ser president diria Noooooo!!

       5.      Encara segueixes lligat a aquest món de manera oficial? Si és així, quin càrrec o posició ocupes?

M’he procurat deslligar de les responsabilitats directives,  però   actualment col·laboro amb la junta de la meva colla responsabilitzant-me de les actuacions de la colla.

6.      Què et va portar a endinsar-te en el món casteller?

Doncs diria que l’atzar.

Un amic em va dir d’anar a una actuació de castells i m’hi vaig enganxar; si m’haguessin convidat a fer espeleologia, ballar sardanes, o escalar, possiblement ara no seria casteller.

D’això fa 20 anys


7.      Hi va haver certa polèmica fa uns anys, sobre l’ús dels cascs per part dels més joves, especialment dels coneguts com enxanetes. Creus que era un element necessari?

És un element necessari i imprescindible. Tot allò que ajudi amb criteris tècnics i científics a protegir els castellers ha de ser d’obligat ús.

Estem al segle XXI, les mesures de seguretat que exigim a la feina, a l’escola, als carrers, les ha de posar en pràctica el món casteller.

Al món casteller ja ho diem: Força, Equilibri, Valor i SENY


8.      Com compagines la teva activitat laboral amb la preparació pels castells?

Hem de reconèixer que un dels handicaps del món casteller son els nostres horaris d’assaig.

Assagem els dimarts i divendres, de les 9 fins les 11 o 12 del vespre, i actuem 3 de cada 4 caps de setmana al mes, els diumenges al migdia.

La dedicació ho és tot, en el cas de la nostra colla, la gent està molt compromesa i per això hem aconseguit grans castells

Afortunadament la meva feina no m’impedeix assistir ni assaigs ni actuacions, però per molta altra gent és més complicat poder complir al 100%, sobretot per la gent que treballa de tarda, nit, cap de setmana....o gent que s’aixeca molt d’hora entre setmana.

9.      Què creus que és el millor d’aquest món a posteriori, és a dir, havent viscut el que has viscut, amb què et quedes?

El millor és tot el que et dona, relacions socials,  amistats,  èxits...fracassos, anècdotes, viatges, grans moments que et fan créixer i millorar com a persona.

I el més important, grans Castells !


10.  Per acabar, creus que el món casteller tindrà continuïtat en un petit o mitjà termini? Hi ha participació i voluntat per part dels joves de continuar amb aquesta tradició?

Pel bé de la societat espero, desitjo i estic convençut que el món casteller anirà a més.
Més enllà dels castells que es facin, grans o petits, convido a tothom a provar de fer castells.
Viureu un ambient increïble!

Ens veiem a la pinya!

Moltes gràcies Albert.





2 comentarios: