martes, 2 de agosto de 2011

Ginés Meléndez, la Federació i les banderes


Nascut a Los Chospes, Albacete, Ginés Meléndez Sotos és un dels millors entrenadors de les seleccions inferiors, tenint un palmarès més que envejable. A nivell col·lectiu ha entrenat les categories inferiors de l’Albacete, així com les seleccions nacionals espanyoles Sub-16, Sub-17, Sub-19 i Sub-20, aconseguint entre d’altres títols, dos campionats d’Europa Sub-19, tres subcampionats d’Europa Sub-17 i dos subcampionats del món, un amb la Sub-17 i un altre amb la Sub-20.

La seva experiència el confirmen com un dels entrenadors millor preparats i formats que treballen amb el futbol base de qualsevol país. Però els títols i mèrits esportius no sempre corresponen a una bona conducta extraesportiva. I és que en el darrer Europeu Sub-19 que va guanyar (3-2 a la pròrroga) en la final a Romania davant la República Txeca, amb diverses remuntades, va tenir un gest polèmic a la vegada que desafortunat. Meléndez, seguint indicacions de la Federació Espanyola de Futbol, enmig de la celebració dels seus nois, va apresar-se a retirar una bandera asturiana al jugador sportinguista Juan Muñiz Gallego, bandera que havia rebut de la seva mare. L’acció va deixar perplex al jugador i a la resta de l’equip. Normes a part, trobo una falta de respecte cap a un dels teus el fet de retirar una bandera d’una comunitat com és Asturies, i més de la manera que ho va fer, sense massa miraments ni donar explicacions.


Si em diguessin que fos una bandera anticonstitucional o ofensiva cap algú, ho entendria, però una bandera d’una comunitat autònoma o ciutat, no ho trobo ni lògic ni just. En el passat Mundial de Sudáfrica, per exemple, es van poder veure bufandes i banderes de llocs com Badia, Tuilla, Andalusia, Catalunya o Espanya entre d’altres, sense haver-hi cap problema ni per part del seleccionador ni per part de la Federació. I no és que estiguessin prohibides les banderes, ja que bé es van poder veure a dos jugadors madridistes, Álvaro Morata i Álex Fernández, amb dues banderes d’Espanya, una d’elles amb el toro negre. Per cert, que en els Jocs del Mediterrani 2005, el fins fa poc jugador del Getafe, Javier Arizmendi, va celebrar el títol amb una bandera franquista, sense cap tipus de problema ni retret per part de ningú. 


Si constitucionalment doncs, es reconeixen les Comunitats Autònomiques com a parts d'Espanya, quin mal hi ha de treure una bandera o bufanda de la teva terra? Ja no és una qüestió d’ideologies, sinó de respecte a les persones.






No hay comentarios:

Publicar un comentario