sábado, 27 de agosto de 2011

Pay Per Hear



Molts s'hauran sorprès en els darrers dies quan va sortir als mitjans una notícia: la LFP vol cobrar a les ràdios un cànon (una taxa, uns diners) per assistir als terrenys de joc i poder narrar des d'allà als partits. La quantitat de diners aniria en funció de les audiències de cada ràdio (esperen obtenir-ne uns 15 milions). La versió de la Lliga és que les teles ja paguen molts diners, i que les ràdios no tenen per què no fer-ho. A més diuen que les ràdios es beneficien del futbol, fet que no nega ningú. Així de pas, guanyen uns calerons de més.

Però realment és lícit que es cobri a les ràdios per narrar una cosa que no veu l'espectador? Llavors, perquè no cobren diners als mitjans digitals per narrar els partits via web o xarxes socials (Twitter, Facebook...)? Es podria dir que les ràdios treuen força profit dels partits, però de mateixa manera, ajuden a aportar un plus de passió al futbol cap a molts aficionats que sovint no poden veure els partits, i que d'aquesta manera, poden seguir en quasi qualsevol part al seu equip.

Penso, igual que ha dit Mourinho (sense que serveixi de precedent) , que el futbol sense les ràdios no serà el mateix, que serà molt diferent, ja que aquestes són una part important d'aquest esport. Cal tenir en compte que no és poca la gent que segueix ?Carrusel Deportivo' (SER); Marcador (R.Marca); Tiempo de Juego (COPE) o ?el Barça juga a RAC1' (RAC1) i la transmissió del Barça del Puyal. Fer pagar a les ràdios, per molta necessitat de diners que hi hagi, és una decisió tan injusta com impopular, i que portarà més d'un problema en les següents setmanes.

De fet, en aquesta primera jornada, les emissores que emeten a nivell nacional han decidit assistir als camps per retransmetre els partits acompanyats per un notari que aixequi acta en cas que se'ls denegués l'entrada als periodistes esportius dels mitjans radiofònics. Totes aquestes actes serviran per preparar una denúncia conjunta contra la LFP donat que diuen, vulnera el dret a la informació establert en la Constitució Espanyola. D'altra banda, la Lliga ja ha advertit que denunciarà a aquelles emissores que narrin el partit per la televisió perquè diuen que els està prohibida la transmissió en directe des de qualsevol lloc. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario